Heuveldorpjes die je niet wilt missen

door | sep 6, 2021 | Le Marche | 0 Reacties

Versnipperd over de groene heuvels liggen ze; de kleine, eeuwenoude dorpjes waar de tijd stil lijkt te staan. Waar de luiken en deuren overdag dicht blijven om de hitte buiten te houden

De eerste keren dat ik de dorpen bezocht, dacht ik dat de meeste huizen verlaten waren. De winkels gesloten om niet meer open te gaan.

Nu weet ik het. Hier ligt het ritme anders.

Vroeg in de ochtend worden de luiken en winkels geopend, de stoepen voor het huis geveegd, de bloemen in potten gewaterd. Vers brood wordt gehaald bij de bakker, een espresso gedronken aan de bar en het laatste nieuws uitgewisseld met de buren.

Het nieuws dat nieuw is sinds de vorige avond, toen de hete middag ook voorbij was, en kleine tafels en stoelen voor het huis op straat werden gezet voor de aperitivo of familie maaltijd. Toen de smalle straatjes zich vulden met stemmen, de parken met spelende kinderen en de terrasjes met geliefden.

Op een zwoele avond ergens in een dorpje in Le Marche.

Wil je dat gevoel ervaren? Dan zijn dit de dorpjes die absoluut een bezoek waard zijn.

Grottammare

Ze is een prijswinnaar, Grottammare. Uitgeroepen tot één van de mooiste dorpen van Le Marche.Langs het strand staan leuke beach clubs en mooie oude villa’s, maar voor de oude dorpskern – Borgo Anitco –  ga je de heuvel op. Je kunt eventueel de auto vlakbij de stadsmuren parkeren en loop dan verder door de kleine, smalle straatje.

Op het Piazza Pereti zijn verschillende mooie terrasjes voor een heerlijke lunch of apperativo. Ook vind je hier het thearter met zijn mooie arcade van waaruit je zicht hebt op de zee.

In de verte zie je de stad San Benedetto del Tronto liggen.

Cupra Marittima

Ook het dorp Cupra Marittima is opgedeeld in een deel dat langs de kust ligt met mooie villa’s en fijne beach clubs, en een oud centrum op de heuvel daarboven.

Het is een behoorlijke klim – je kunt eventueel de auto iets hoger op de berg parkeren als er nog een plekje vrij is – maar de klim is het absoluut waard.

Winkels vind je hier niet, maar wel rust en een adembenemend uitzicht. Na de klim kun je neerstrijken op het mooie terras van restaurant Pepe Nero (Via Castello 84) en genieten van het meergangen diner van de chef.

Offida

Het middeleeuwse stadje Offida ligt hoog op heuvels vol wijngaarden. Het is groter dan de dorpjes die hierboven worden genoemd, maar echt een pareltje. Het ligt verder van de kust, en de route er heen door de heuvels is fantastisch.

Dit is de stad van het kantklossen, een eeuwenoude ambacht die nog steeds beoefend wordt.

Hier kun je eten in de schaduw onder de oude arcade bij restaurant Osteria Cantina Offida (Piazza del Popolo 14) terwijl je het grote plein met historische huizen over kijkt.

Vervolg daarna je weg naar de rots waarop de kerk Santa Maria della Rocca is gebouwd. Hier concurreert de serene lichtval in de bovenkerk met de muurschilderingen in de benedenkerk. Het uitzicht op de heuvels met wijnranken en de diepe vallei is adembenemend.

Ripatransone

Telkens als je de hoek om gaat, sta je opnieuw in een charmant, smal steegje. Met verzorgde bloembakken aan de balkons, aan de muren en op de grond. Ieder versleten luik wordt opgefleurd door bloemen.

Hier vindt je een prachtige oude kerk op het dorpsplein en als je vanaf daar verder loopt langs enkele kleine winkeltjes, dan is er een mooi terras onder de arcade bij het theater van dit stadje, Teatro Mercantini (Piazza XX Settembre). Wil je liever uitzicht over de heuvels? Loop dan door het restaurant heen naar het verstopte terras aan de achterzijde.

En vergeet niet even het smalste steegje van Italië op te zoeken! Het ligt vlakbij dit zelfde plein en is slechts 43 cm breed.

You may Also Like..

Tips voor een dagje San Benedetto del Tronto

Tips voor een dagje San Benedetto del Tronto

San Benedetto del Tronto is een mooi stadje aan de Adriatische kust. En de stad heeft, naast prachtige stranden met de beroemde Italiaanse parasolletjes, nog veel meer te bieden. Hier kan je een mooie wandeling over de pier maken, een dagje shoppen en daarna afsluiten...

Drie mooie beach clubs in Cupra Marittima

Drie mooie beach clubs in Cupra Marittima

Als je over het strand loopt en kijkt naar alle verschillende beachclubs met hun eigen parasolletjes en ligbedden, dan bedenk je algauw dat je deze allemaal wel een keer wilt uitproberen. In Cupra Marittima is alles nog vrij authentiek, en is er een mix tussen...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Palazzo Puro in Le Marche

Palazzo Puro ligt in het zuiden van de regio Le Marche in Italië. Hier vind je prachtige natuur, liefelijke dorpjes, overheerlijke eten en gastvrije italianen die je graag verwelkomen in hun regio.

De roman Palazzo Puro